Kas ir E vielas?

Pievienoja Aug 28, 2015

Aizvien vairāk sabiedrību sākt uztraukt pārtikā esošās kaitīgās vielas, kuras, ilgstoši un regulāri lietojot, atstāj ļoti sliktu ietekmi uz cilvēka organismu. Joprojām daļa cilvēku uzskata, ka, ja uz preces iepakojuma rakstīts “Bez konservantiem”, tad jau nekas slikts tur vairāk iekšā nav. Diemžēl tie ir maldi, jo, rūpīgāk paraugoties uz iepakojumiem, atrodams vesels saraksts ar dažādām citādām pārtikas piedevām, to skaitā arī E vielām.

Pati par sevi šī E viela nozīmē “ēdama” (no angļu valodas “edible”), diemžēl liela daļa no “ēdamajām” vielām, kas tiek pievienota produktiem, ir kaitīgas cilvēka veselībai. Redzot uz produkta marķējuma E burtu un dažādus cipariņus, ne visiem ir zināms, ko tas īsti viss nozīmē. Kopumā skaitlis, kas seko E burtam, ir pārtikas piedevu sīkāks iedalījums. E vielas pārtikas produktos tiek izmantotas, lai uzlabotu garšu, krāsu, konsistenci, kā arī dažas no šīm pārtikas piedevām novērš produkta bojāšanos.

Pārtikas ražotāji galvenokārt pievieno E vielas, jo tas atvieglo un palētina izmaksas par ražošanu, tāpat arī pārvadāšanu un uzglabāšanu. Tāpat arī, uzlabojot garšu, krāsu vai aromātu, tiek piesaistīti pircēji, kas iegādājas pārtikas preces. Kombinējot dažādās pārtikas piedevas, tiek arī iegūti aizvien jauni un vēl nebijušu garšu, smaržu un krāsu pārtikas produkti, kas līdz ar to palielina pārdošanas apjomus.

Izmantojot pārtikas produktā kādu no E vielām, protams, tiek veikti pētījumi. Diemžēl tie ilgtermiņā negarantē to, kāda ietekme tiek atstāta uz cilvēka veselību. Ar klīnisko pētījumu palīdzību un eksperimentiem uz dzīvniekiem, gan ir atklātas vairākas E vielas, kuras kategoriski ir aizliegts izmantot pārtikas produktu ražošanā.

Protams, neviens nevar iemācīties no galvas visas E vielas un to, ko tās labu vai drīzāk kaitīgu dara cilvēkam. Tomēr var izveidot nelielu špikeri, lai kaut nedaudz atvieglotu sev dzīvi un varētu kontrolēt to, kāda pārtikas piedeva tiek ēsta. E100 līdz E199 ir krāsvielas, kuras padara pārtikas produktu estētiski pievilcīgāku. E200 līdz E299 ir konservanti, kas nodrošina to, ka pārtikas produkts pēc iespējas ilgāk uzglabājas un nebojājas. E300 līdz E399 ir antioksidanti, kas neļauj pārtikas produktam saskābt, kā arī palielina uzglabāšanas termiņu. E400 līdz E499 ir stabilizatori un emulgātori, kas ir kā šķidro vielu sasaiste; šīs vielas ir labvēlīgas gremošanas sistēmai. E500 līdz E599 ir skābuma regulatori, kas papildus ir arī konservanti un garšas piedevas. E600 līdz E699 ir garšas un aromāta pastiprinātāji, kas var izraisīt aptaukošanās problēmas, jo izprovocē pārēšanos. E900 līdz E999 ir saldinātāji un citas piedevas, kas dod ēdienam vai dzērienam pārmērīgi saldu garšu, turklāt tās var izraisīt pārdozēšanu. E1000 līdz E1999 ir aromatizētāji un citas ķīmiskas vielas.
Ne visas E vielas ir organismam kaitīgas, tomēr jo mazāk E vielu, jo labāk.

Viskaitīgāko ietekmi dažas no šīm pārtikas piedevām atstāj tieši uz cilvēka aknām – simptomi līdzinās C hepatītam. Tāpat ir vielas, kuras ir kancerogēnas, rada kuņģa un zarnu trakta slimības, rada ļaundabīgus audzējus un daudz ko citu.